A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint februárban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 550 ezer volt, ami - jórészt a koronavírus-járvány gazdasági következményeként - 104 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál, de 14 ezerrel több, mint az előző hónapban.
 
Bodó Sándor felidézte, hogy míg 2010-ben a foglalkoztatási ráta 56-57 százalékos volt, mostanra ez a mutató már 71-72 százalék között mozog. Ugyanakkor jelezte, ebben az is szerepet játszik, hogy az Európai Unió áttért egy új számítási metódusra, amely szerint a gyesen, gyeden lévők is foglalkoztatottnak számítanak.
 
Hozzátette, a 2010-es kormányváltás idején még 11 százalék felett volt a munkanélküliségi ráta, ami egy évvel ezelőtt már 3,3-3,4 százalékra csökkent, most pedig 4,4-4,5 százalékon áll. Az államtitkár szerint az adatok azt mutatják, hogy a válság érezteti hatását.
 
Bodó Sándor arra is kitért, hogy az áprilisi bérekre is igényelhető az ágazati bértámogatás, amelyre a vállalkozások április 30-áig adhatnak be kérelmet a területileg illetékes kormányhivatalhoz.