Az állatvédő szervezetek arra figyelmeztetnek: a hangos ünnepek után drasztikusan megnő az elszökött, utcán csatangoló kedvencek száma. Az ijedt kutyák pedig akár sok-sok kilométert is megtesznek.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata szerint az egyébként békés, nyugodt kutyák és macskák a sokktól agresszívvé válhatnak, így későbbi befogásuk sem egyszerű feladat.

Az egyesület összefoglalója szerint a felelős gazdák a következő képpen járhatnak el, hogy megelőzzék a bajt vagy ha már megtörtént, mielőbb megtalálják a kedvencüket:

- az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyenek magunkkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz,
- az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején zárt helyen tartsák,
- a biztonság kedvéért tegyenek a kedvencünk nyakába a gazdi elérhetőségét tartalmazó bilétát, hogy ha szükséges, gyorsan tudjon egy esetleges megtaláló kapcsolatot teremteni a gazdival,
- ha megtörtént a baj, az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.